Feiten en cijfers voeding op het werk

Gezond leven start bij gezonde voeding. Niet alleen om op gezond gewicht te blijven, maar ook voor de preventie van chronische ziekten. Voeding levert dus ook een enorme bijdrage aan vitaliteit op de werkvloer. Jij als werkgever of HR-manager kan gezond gedrag stimuleren. Slimme keuzes dus op het gebied van eten en drinken, ook op de werkvloer. En nu we langzaam weer meer op kantoor gaan werken is het een goed moment om jouw bedrijf voeding proof te maken!

In dit artikel zetten we de belangrijkste cijfers en feiten met betrekking tot de effecten van (on)gezonde voeding op de werkvloer voor je op een rij.

DE FEITEN

  • In 2020 had de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • Bijna 15% van de Nederlanders heeft obesitas (ernstig overgewicht). Dit komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Deze aantallen zijn sinds de jaren 90 alleen maar gestegen.
  • Bij zowel mannen als vrouwen hebben laagopgeleiden relatief vaker obesitas.
  • Overgewicht verhoogt de kans op rugklachten, hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en artrose.
  • Overgewicht is een belangrijke oorzaak voor het krijgen van diabetes.
  • Obesitas is één van de duurste kostenposten binnen de gezondheidszorg. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 500 miljoen euro aan de gevolgen van ernstig overgewicht besteed. De indirecte kosten zijn ongeveer 2 miljard euro per jaar.
  • Ook op de werkvloer heeft overgewicht een negatief effect. Zo zijn medewerkers met obesitas zowel vaker als langduriger ziek. In Nederland verzuimen medewerkers met obesitas gemiddeld veertien dagen per jaar meer dan medewerkers met een normaal gewicht. Positief feit is dat goede voeding de productiviteit gemiddeld met wel 20% kan verhogen!

HOE KUN JE ALS WERKGEVER ZORGEN VOOR EEN GEZONDE WERKPLEK?

Informeer medewerkers over het effect van gezonde voeding. Creëer een gezonde werkomgeving bijvoorbeeld door water aan te bieden en op elke verdieping een fruitmand neer te zetten. Ook in de bedrijfskantine kan een gezonde voedselkeuze van medewerkers gestimuleerd worden door betere keuzes aan te bieden en die aantrekkelijker maken in prijs dan een ongezonde keuze. Ook kan je de betere keuze laten opvallen door deze op een prominentere plek te leggen, ze eerder te noemen in het menu en door groenten en fruit bij de kassa neer te leggen. Geef tot slot als management ook zelf het goede voorbeeld.

MEER INFORMATIE

Tips en quick wins: Een gezondere en duurzamere werkomgeving (Vitaal Bedrijf)
Zorgkosten van ongezond gedrag (RIVM)
Gezondheid bevorderen (ArboNed)
Overgewicht | Cijfers & Context (Volksgezondheid en Zorg)
Wat bereikt u met de inzet op overgewicht? (RIVM)
Kwart 18- tot 25-jarigen te zwaar (CBS)
Steeds meer overgewicht (CBS)
Gezond gewicht op het werk (TNO Kwaliteit van Leven in samenwerking met NISB en het Voedingscentrum)
Voordelen van een voedingsbeleid op het werk (Gezond Leven)
Hoe verleidt u tot gezondere keuzes in het bedrijfsrestaurant? Onderzoeksrapport Het gezonde bedrijfsrestaurant (VENECA en VU)
Your Productivity Levels Depend On What You Eat (Thrive Global)
Poor workplace nutrition hits workers health and productivity (International Labour Organization)