‘Draag uit dat bewegen oké is en past bij de werkcultuur’

‘Draag uit dat bewegen oké is en past bij de werkcultuur’

Vitaal Bedrijf werkt samen met een aantal experts die dagelijks met vitaliteit bezig zijn. Ze beschikken over de laatste wetenschappelijke inzichten en adviseren ons over effectieve vitaliteitsprogramma’s. Hoe kunnen zij bedrijven snel op weg helpen en welke plek heeft dit onderwerp in hun persoonlijke leven?

Een gesprek met Kirsten de Klein, manager team Beweeggedrag van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Dit centrum maakt kennis over sport en bewegen beschikbaar en toepasbaar voor professionals in de sport, zorg, welzijn, overheid en onderwijs.

Wat kan Kenniscentrum Sport & Bewegen betekenen voor mkb-bedrijven?

“Wij informeren bedrijven over het belang van sport en bewegen op de werkvloer, over wat wel en niet werkt en over de impact van fitte medewerkers op de arbeidsproductiviteit. Op onze website staan onder meer tips over hoe je mensen stimuleert om op de fiets naar het werk te komen en hoe je een beweegvriendelijke werkomgeving inricht. Dit illustreren we met voorbeelden van werkgevers. Binnenkort publiceren we de Beweegvriendelijke Omgeving Scan, oftewel de BVO Scan. Daarmee kunnen bedrijven aan de hand van een aantal vragen en een checklist in kaart brengen hoe beweegvriendelijk hun omgeving nu eigenlijk is. Voor wijken en scholen hadden we die al, maar nu komt er dus ook eentje voor de werkomgeving. We hebben ook het BRAVO-kompas, een samenwerking met het Trimbos-instituut en het Voedingscentrum. Hierin staat informatie over alle vitaliteitsthema’s voor op de werkvloer.”

Wat zijn voor bedrijven de grootste obstakels om met dit onderwerp aan de slag te gaan?

Enerzijds weten hoe je kunt beginnen en waarmee je aan de slag kunt gaan. Vaak wordt er gedacht in grootste dingen, terwijl je – zeker als het om bewegen gaat – kunt beginnen met kleine stappen, die langzaamaan leiden tot cultuurverandering. Anderzijds vormt het belang ervan inzien ook nog wel een obstakel. Waarom is het eigenlijk belangrijk dat medewerkers meer bewegen? Kunnen we ze daartoe verplichten? Is het wel onze verantwoordelijkheid? Het zijn vooral veel vragen over de rol van de werkgever. Omdat mensen vaak veel tijd op hun werk doorbrengen, vinden wij dat werkgevers wel degelijk de verantwoordelijkheid hebben om een werkomgeving te creëren waar in ieder geval de ruimte is om te bewegen en minder te zitten. Een ander obstakel is het bereiken van mensen die echt gezondheidswinst uit bewegen kunnen halen. Vaak staan vooral de medewerkers die dat al voldoende doen open voor vitaliteitsactiviteiten.”

Als je morgen de eerste stap wil zetten met vitaliteit, wat moet je dan doen als bedrijf?

“Ik zou beginnen met vragen waar behoefte aan is. Je ziet vaak dat bedrijven vanuit het management een activiteit bedenken, maar dat medewerkers daar helemaal niet op zitten te wachten. Als je naar hun behoeftes vraagt, kunnen daar heel simpele dingen uitkomen, zoals het beschikbaar stellen van een paraplu om ook als het regent lunchwandelingen te maken. Het is ook belangrijk dat je vanuit het MT en de directie het goede voorbeeld geeft. Dat kan al door een telefoontje wandelend te plegen, zelf regelmatig te gaan staan om het zitten te doorbreken, de trap te nemen of te lunchwandelen. Zo draag je uit dat het oké is om te bewegen en dat het past bij de werkcultuur. Uiteindelijk is het van belang dat je een vitaliteitsbeleid hebt binnen de organisatie waar medewerkers actief mee aan de slag gaan, maar je hoeft niet gelijk allerlei dure dingen aan te schaffen of abonnementen te compenseren.”

Ga voor ‘quick wins & tips’ naar deze pagina.

Wat is volgens jou de grootste fabel rondom dit onderwerp?

“Dat het zitten dat je overdag doet wel gecompenseerd wordt als je ’s avonds of in het weekend gaat bewegen of sporten. Lang achter elkaar zitten heeft grote negatieve effecten. Als je zit zijn je benen inactief en vermindert de bloedsomloop, waardoor de bloeddruk kan stijgen. Dat kan uiteindelijk effect hebben op je hersenen en je algehele gezondheid. Het helpt om regelmatig op te staan en af te wisselen tussen zitten en bewegen. Een uurtje sporten is natuurlijk hartstikke goed voor de gezondheid, maar het compenseert niet de negatieve effecten van zitten. De totale zittijd verminderen en het zitten regelmatig onderbreken is allebei van belang. Dus zeker als we het hebben over kantoorbanen waar mensen heel veel zitten, heeft de werkgever wel een verantwoordelijkheid om het een en ander te faciliteren en te stimuleren.”

Wat doe je zelf om vitaal te blijven?

“Ik maak vrijwel elke dag een wandeling tijdens het werk. Vaak in de lunchpauze een half uurtje. En telefoontjes pleeg ik meestal lopend. Ik heb zowel op het werk als thuis een zit-stabureau en wissel staan en zitten regelmatig af. Niet al het werk vind ik fijn om staand te doen. Als ik dingen moet uitwerken en moet nadenken, ga ik liever zitten, maar als ik stukken moet lezen, ga ik vaak staan. Het gebeurt me echt weleens dat ik te lang zit, maar ik probeer er wel heel bewust mee om te gaan. Regelmatig staan en bewegen is iets wat in je systeem moet gaan zitten. Verder eet ik redelijk gezond en sport ik regelmatig. Ik doe vooral bodypump en circuittraining en bij mooi weer ga ik weleens hardlopen.

Momenteel probeer ik wat vaker met de fiets naar het werk te gaan, 44 kilometer heen en terug. Het is een stuk sneller en gemakkelijker om de auto of de bus te pakken, dus de verleiding om de fiets te laten staan is groot. Ik heb mezelf aangeleerd om tijdens een werkdag blokken in mijn agenda te zetten, zodat ik niet op alle werkdagen de hele dag door afspraken heb. Dat geeft mij meer rust. Daarnaast ontspant het me om lekker in de tuin bezig te zijn.”

Zoek op deze pagina naar partners op het gebied van bewegen.